Македонија како шампион исклучена од Девелопмент купот 2022!

macedonia-hockey-development-cup-2018-fuessen

Поминаа три недели откако хокеарската заедница преку соопштение на Фејсбук на организаторите дозна дека „Македонија ќе биде заменета со Португалија“ на претстојниот Развоен куп 2022 година во Фусен/Германија. Оттогаш се наметна прашање, но официјални изјави не беа дадени ниту одстрана на организаторот ниту од Македонската хокеарска федерација. Затоа се обидовме да откриеме што се случува. Дали Македонија се повлече од бранење на титулата на турнирот или Македонија беше исклучена. Се чини дека е второто.

Се обидовме да добиеме некои одговори, искрено, не контактиравме со организаторите, двајца момци од Мароко и Ирска кои се главите на турнирот. Единствениот кој сакаше да одговори на некои прашања беше Зоранчо Гриовски, поранешен капитен на националниот хокејски тим, актуелен менаџер на националниот тим за хокеј на мраз, а исто така како помошен играч. Тој случајно порасна во близина на местото на одржување, малото градче Фусен во Баварија директно на границата со Австрија.

Но, тој не можеше ниту сакаше детално да ни одговори на сите прашања. Кратко резиме, Македонија беше исфрлена од турнирот. „Не ја разбираме одлуката на организаторите“ беше неговиот прв краток одговор во разговорот.

Како што појасни, организаторите се чини дека имале поплаки за ростерот на Македонија. „Тие не ја прифатија долгата листа за влез во тимот. Ни кажаа дека нашите двајца најдобри стрелци на изминатиот турнир во 2018 година не смеат да играат оваа година“.

Не беше тешко да се сфати дека овие двајца играчи се Јуре Стопар и Димитриј Прокудин, двајцата веќе со години играат за Македонија. И двајцата длабоко вклучени во развојот на македонскиот хокеј. Јуре горе-долу играше како играч-тренер за време на Девелопмент купот 2018. Димитриј со години беше тренер на младинците во Скопје, тренираше дел од играчите во македонскиот состав.

Како што рече понатаму, долгиот список веќе беше поднесен минатата година на есен, бидејќи Купот требаше да се игра во октомври 2021 година, но беше одложен поради ограничувањата за Ковид. „Непосредно пред да се одржи сега турнирот, ни беше соопштено ова, веќе во крајната финална фаза на подготовките за турнирот.“

Според него, на списокот имало скоро ист состав како во 2018 година, покрај некои млади играчи дебитанти. По одлуката на двајцата глави на турнирот, Македонија се спротивстави и побара увид во долгите списоци на останатите репрезентации. Барањето беше одбиено.

„Побаравме транспарентност, но ни беше одбиено. Дознавме, не само во 2018 година, дека некои од другите тимови имаат дури и играчи без државјанство, кои се сметаа за подобни. Спротивно, сите македонски играчи имаат државјанство и веќе со години играат за тимот, освен помладите момчиња кои ќе дебитираа“, додаде тој.

Како што ни изјави, правилото за составот на тимовите за развојниот куп е вакво:

„Составите на тимовите мора да се состојат од, најмалку, 80% играчи кои ги исполнуваат условите за IIHF. Од 20% или помалку играчи кои не ги исполнуваат условите, ќе биде потребно објаснување за неопходноста од нивното учество. Организаторите на Купот за развој ќе ги разгледаат сите кои не ги исполнуваат условите играчите поднесоа и информирајте ги тимовите дали имаат право да учествуваат до одреден датум“.

Се чини дека немаше „конкретен датум“ како што е наведено во правилата, бидејќи Македонија веќе беше најавена како дел од натпреварувачите на Развојниот куп за 2022 година. Дополнително, неговото мислење е дека Македонија ги исполнува овој критериум.

„Добивме само информација дека овие двајца играчи не смеат да учествуваат, нашето мислење е дека целата долга листа за влез е во форма на оваа оценка од 20%.“

„Сакавме да провериме дали другите тимови ги исполнуваат овие критериуми, но нашето барање беше одбиено, а набргу по оваа дискусија буквално бевме исфрлени преку е-мејл од еден од организаторите. Веќе беше средината на март и нашите подготовки и планови беа веќе финални, всушност главно беа завршени. Набавивме веќе билети за нашите играчи кои живеат надвор од Македонија, организиравме камп, резервиравме време на мраз пред Купот и така натаму, дури беше уплатен и депозит за учество и беше објавено дека Македонија е дел од Купот. Ние не сме профи тим, па сите играчи тргнаа од работните обврски, тоа беше шокантна вест за нив“.

Тешка одлука за мала земја како Македонија, по освојувањето на Купот за развој 2018 година се случи бум во државата. Сите во Македонија одеднаш слушнаа за хокеј тимот и успехот, поради огромната медиумска покриеност – она што никогаш досега не се случило во Македонија. Играчите започнаа и кампања „потребна ни е арена за хокеј“, бидејќи вистинското место е полуотворено лизгалиште и функционално само четири месеци во годината/сезоната.

Потоа следеше Ковид и се појави тишина околу лизгалиштето и воопшто за македонскиот хокеј.

„Тоа беше првиот настап за Македонија во ноември 2018 во второто издание на ДК, тренинзи во Скопје имаше дури по турнирот. Половина од нашиот тим отиде за Германија на турнир без тренизни. Претпоставувам дека можевме да играме подобро оваа година бидејќи Купот е закажан по нашата сезона, а не порано. Ците играчи ќе имаа околу 4 месеци тренинг“.

Нашето последно прашање во врска со ова прашање беше: што сега?

„Не знаеме. Всушност, овој турнир е приватен инициран турнир, сакаме да ја поддржиме идејата за натпревар за репрезентации кои не ги исполнуваат условите за Светското првенство во ИИХФ. 2018 година тие добија поддршка од ИИХФ, а особено од германската хокеј федерацијата (DEB), која го спонзорира местото односно арената. Ќе размислиме за ова по турнирот. Мора да има промени во структурата, па со нетрпение очекуваме ИИХФ да се вклучи повеќе во организацијата и во донесувањето одлуки. Нема Одбор на директори на турнирот, сите одлуки ги носат двајца момци (да не речам, по нивна добра волја)“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
VK