По 5 години пауза, Металург повторно во Долењске Топлице

metalurg-skopje-inline-hockey-macedonia

По 5 години пауза, ХК Металург Скопје повторно ќе присуствува на традиционалниот турнир во инлајн хокеј во Долењске Топлице, Словенија, на 4 јуни.

Последен настап на пиратите беше во 2017 година, кога Металург го забележа најдобриот пласман на турнирот и го освои третото место.

Арената во Долењске Топлице е можеби едно од најубавите отворени игралиште за хокеј на ролерки во Европа. Турнирот исто така има големо реноме во земјава и на него учествуваат врвни екипи.

Домаќинот ХК Долењске Топлице годинава ќе го прослави 30-годишниот јубилеј. Така организаторите поканија уште 4 екипи, со што ќе се натпреваруваат вкупно 12 екипи.

Металург Скопје не е единствениот тим надвор од Словенија, туку најоддалечениот тим што се натпреварува. Дел од турнирот ќе бидат и две екипи од соседната Хрватска.

Тимовите се:

 • HK Dolenjska Spa
 • Hokejski klub Prevoje
 • Inline hokej klub Karlovac (Croatia)
 • KHL Tapiri (Zagreb, Croatia)
 • Hokejarski Klub Metalurg Skopje (Macedonia)
 • Red stars
 • IHK Freaky Team
 • HK Ščuke Cerknica
 • Ench Pro
 • Slavia
 • Buba Keramicarstvo
 • Dinamiti Horulj

Долењске Топлице е населба во близина на Ново Место во југоисточна Словенија и е седиште на општината Долењске Топлице. Областа е дел од традиционалниот регион Долна Карниола. Градот лежи на реката Сушица, која се спојува со Крка на 2 километри северно од градот. Градчето е познат по своите термални бањи основани во 1658 година од грофовите од Ауерсперг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
VK